söndag 27 april 2008

Hur man gör sin egen cider

Bara så ni vet så det inte jag som har hittat på detta, utan jag har tagit receptet från en annan blog!

Du kommer att behöva:

-En tom flaska, 0,5L, 1,5L, 2L det beror på hur mycket cider du ska tillverka, i denna guide används en 0,5 liter flaska.

-Torr jäst ger det bästa resultatet, fast det går med vanlig jäst ochså.

-Strösocker

-Äppeljuice (du kan välja en annan smak) antingen koncentrerad eller färdigutblandad, om den är koncentrerad måste du spädda ut den.

Tillverkningen:

1. Ta din tomma 0,5 liter flaska. Fyll den med juice till en bit över ettiketen. Häll sedan i 1/4 DL socker i juicen.

2. Häll i en halv tesked jäst i flaskan.

3. Skruva på korken och skaka tills allt socker och jäst har löst upp sig.

4.Låt flaskan stå i ett dygn med korken på. Testa sedan öppna flaskan. Då ska det pysa av kolsyran.
Öppna sedan en till två gånger per dag och släpp ut kolsyra så att trycket i flaskan minskar. Flaskan kan sprängas om man inte är försiktig.
Efter en vecka så kommer cidern vara klar.

Jästprocessen håller på ända tills sockret är slut. Då också till alkoholhalten nått 13% eftersom att jästen dör då. Man får experimentera lite med mängden socker om man inte vill ha alltför stark cider.
OCH KOM IHÅG ATT VARA FÖRSIKTIGT OCH HYGIENISK NÄR DU GÖR DETTA!

Edit: Bilder kommer snart...

Bloggen som receptet kommer ifrån hitar du: HÄR

Inga kommentarer: